Η μαγεία της κινούμενης εικόνας

Τη Δευτέρα 29/5/2023, προβλήθηκαν στους μαθητές, τις μαθήτριες και τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου μας τρεις ταινίες μικρού μήκους  που γυρίστηκαν στο πλαίσιο των σχολικών προγραμμάτων. Το θέμα του προγράμματος που επέλεξε η ομάδα μας εντάσσεται στην κατηγορία κινηματογράφος – φωτογραφία – τέχνες,  με τίτλο « Η μαγεία της κινούμενης εικόνας – Επεξεργασία video».

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2022 με συντονιστή τον κο Μπιτσακάκη,  συμμετέχουσες τις κυρίες   Τριανταφύλλου και Ψυρρή και 30 μαθητές της Γ΄ τάξης.

Σκοπός του προγράμματος ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές κι οι μαθήτριες την ιστορία του κινηματογράφου και τα είδη του, ν’ ανακαλύψουν νέους τρόπους έκφρασης μέσω της γλώσσας του σώματος και να στείλουν τα δικά τους μηνύματα μέσα από τις μαγικές κινούμενες εικόνες μιας ταινίας. Τέλος, να γίνουν περισσότερο συνεργατικοί και ομαδικοί.

Για να γίνουν όλα αυτά, τα παιδιά που συμμετείχαν μοιράστηκαν σε τρεις ομάδες και κάθε μία ανέλαβε τη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους. Έτσι, δημιουργήθηκαν οι ταινίες: «Μην είσαι κότα» από τους Eleven ‘spath , η «Αθλητική Κυριακή» από τους  Wizi–Pizi και η ταινία «Gameover» από την ομάδα Metalon. Οι συναντήσεις γίνονταν κάθε Παρασκευή μετά το τέλος του διδακτικού ωραρίου.

Αρχικά, η κάθε ομάδα επέλεξε το μήνυμα που ήθελε να μεταδώσει μέσα από την ταινία της και την κατηγορία στην οποία θα εντάσσονταν αυτή. Ακολούθησε η συγγραφή του σεναρίου, η διανομή των ρόλων και τα γυρίσματα. Στο τέλος, έπρεπε να ενωθούν τα κομμάτια, δηλαδή να γίνει το μοντάζ. Είναι πράγματι εντυπωσιακό πώς video, φωτογραφίες και μουσική μπορούν να πλεχτούν μεταξύ τους και να γίνει μια ολοκληρωμένη ταινία!

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν και κάποιες δράσεις.

Πριν από την έναρξη των γυρισμάτων προσκλήθηκε  στο σχολείο μας ο κος Μπαμπίλας, δάσκαλος υποκριτικής και σκηνοθέτης, από το θεατρικό εργαστήρι του «Βόρειου Πεδίου». Έτσι, τα παιδιά πήραν κάποια μαθήματα υποκριτικής…

Πραγματοποιήθηκε και μια εκπαιδευτική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη, όπου στα πλαίσια του προγράμματος «το σχολείο πάει σινεμά» προβλήθηκε στο χώρο του Φεστιβάλ, ειδικά για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, η ταινία που επιλέξαμε με τίτλο «Οι Άθλιοι». Πρόκειται για μια πολυβραβευμένη σύγχρονη μεταφορά  του ομώνυμου έργου του Βίκτωρος Ουγκώ, παραγωγής 2019…

Ακολούθησε περιήγηση στο χώρο του Φεστιβάλ και ξενάγηση στο Μουσείο Κινηματογράφου που βρίσκονταν στον ίδιο χώρο. Εκεί τα παιδιά βρέθηκαν μπροστά και πίσω από την κάμερα.

Ανέβηκαν  στην «πράσινη σκηνή», χτύπησαν κλακέτα, είπαν «σκηνή 1η, λήψη 1η»,  πάμε… και γυρίστηκε μια ολοκληρωμένη σκηνή.

Στις παραπάνω δράσεις τα μπλουζάκια που φορούσαν τα παιδιά κι οι εκπαιδευτικοί ήταν χορηγία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου και τον ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά του.

Ευχαριστούμε, επίσης θερμά, τον μουσικό του σχολείου μας κο Μπισίρη, που επιμελήθηκε τη μουσική των ταινιών, όπως και όλους όσους βοήθησαν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, στην υλοποίηση τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...