Δράση “Φωνόμετρο μου”

 Από τον Νοέμβριο ως τον Δεκέμβριο του 2023 εφαρμόστηκε σε τμήμα του σχολείου η δράση “Φωνόμετρο” στα πλαίσια της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας στον άξονα “Σχέσεις μεταξύ μαθητών/μαθητριών και εκπαιδευτικών”. Τίτλος του σχεδίου δράσης ήταν: “Βελτιώνοντας τις διαπροσωπικές σχέσεις και προωθώντας τη συνεργασία μεταξύ μαθητών/μαθητριών και εκπαιδευτικών”. Η ιδέα προέκυψε από δράση του 3ου ΔΣ Κουφαλίων και έχει αποτυπωθεί σε padlet στα πλαίσια της αξιολόγηση της σχολικής μονάδας με τίτλο της δράσης: Ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ μαθητών/τριών με διδασκαλία αξιών και συμπεριφορών, μέσω του σχολικού συστήματος “ΠΡΟ.ΘΕ.ΣΥ.” (https://padlet.com/agmamary1/3-3-nv6wokte2c53wbac).

 Στα πλαίσια της συγκεκριμένη δράσης, αρχικά με τη βοήθεια των φορμών Google διαμοιράστηκαν δύο ερωτηματολόγια, ένα προς τους εκπαιδευτικούς του σχολείου και ένα προς του μαθητές του τμήματος, όπου θα εφαρμοζόταν το “Φωνόμετρο”, προκειμένου να διερευνηθούν οι απόψεις τους αναφορικά με τις σχέσεις εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών και τη συμπεριφορά των μαθητών/τριών στην τάξη Ερωτηματολόγιο εκπαιδευτικών / Ερωτηματολόγιο μαθητών. Διαπιστώθηκαν δυσκολίες τόσο στη διαχείριση της τάξης, όσο και στον έλεγχο της συμπεριφοράς των μαθητών/τριών. Συγκεκριμένα πιο ενοχλητική συμπεριφορά στην τάξη σύμφωνα με τις απαντήσεις των εκπαιδευτικών ήταν το ότι οι μαθητές/τριες μιλούν με το διπλανό τους, ενώ από τις απαντήσεις των μαθητών/τριών φαίνεται ότι σπάνια ζητούν το λόγο για να μιλήσουν. Και οι δύο παραπάνω διαπιστώσεις συνηγορούν υπέρ του γεγονότος ότι υπάρχει αρκετός θόρυβος στην τάξη, που καταπονεί μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς κάτι που επηρεάζει αναπόφευκτα τις μεταξύ τους σχέσεις.

Στη συνέχεια εφαρμόστηκε σε ένα τμήμα του σχολείου η δράση “Φωνόμετρο” ενώ ένα άλλο αποτέλεσε το τμήμα ελέγχου, ώστε να ελεγχθεί το αποτέλεσμα της δράσης. Στο τμήμα όπου έγινε η δράση, αρχικά επικολλήθηκε στον πίνακα ανακοινώσεων ένα χαρτόνι, όπου αναγράφονταν τα επίπεδα, που θα έπρεπε να έχει η φωνή των μαθητών/τριών. Αυτά ήταν:

0: Απόλυτη ησυχία

1: Ψίθυρος (μόνο με το διπλανό μου)

2: Χαμηλόφωνα (συνεργάζομαι ομαδικά)

3: Μοναδικός ομιλητής

4: Φωνάζω δυνατά (μόνο στην αυλή)

Ακολούθησε εξάσκηση, ώστε οι μαθητές να καταλάβουν σε πιο επίπεδο πρέπει να διατηρούν τη φωνή τους, ανάλογα με την κάθε δραστηριότητα, ενώ με ένα ηχόμετρο (εφαρμογή στο κινητό της εκπαιδευτικού) μετριόταν το επίπεδο θορύβου σε decibel. Η δράση κράτησε για ένα μήνα και μετριόταν κάθε φορά που είχε μάθημα η εκπαιδευτικός η μέση τιμή του θορύβου στα δύο τμήματα.

Διαπιστώθηκε ότι στο τμήμα όπου εφαρμόστηκε η δράση το επίπεδο θορύβου έπεσε από 65db σε 51db, κάτι που δε συνέβη στο τμήμα ελέγχου, όπου εφαρμόστηκαν οι κλασικοί τρόποι διατήρησης ησυχίας.

 

Εικόνα 1: Το “Φωνόμετρο”

Εικόνα 2: Οι μαθητές κρατούν το επίπεδο της φωνή τους στο 0

Εικόνα 3: Οι μαθητές εργάζονται ομαδικά κρατώντας το επίπεδο της φωνής τους στο 2

Εικόνα 4: Αριστερά επίπεδο θορύβου μια μέση μέρα στο τμήμα όπου εφαρμόστηκε η δράση και δεξιά μια μέση μέρα στο τμήμα ελέγχου

 

Υπεύθυνη καθηγήτρια

Ελματζίδου Ελένη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...