Body Image

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι εντάσσονται στο κόσμο των social media. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν την δυνατότητα να σχολιάσουν αρνητικά ή και θετικά κάτω από μια φωτογραφία σου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μας ενδιαφέρει ακόμα πιο πολύ η ‘’εικόνα του σώματός μας’’.

Αρκετοί έφηβοι έχοντας πρότυπο κάποιον διάσημο συγκρίνονται με αυτόν. Συγκρίνουν είτε την ομορφιά, το σώμα, τα υλικά αγαθά τα οποία μπορεί να έχουν οι διάσημοι και να μην έχουν οι ίδιοι. Παρ’ όλα αυτά δεν ισχύουν πάντα όλα αυτά που δείχνουν αφού μέσα από τα social media παρουσιάζουν την θετική πλευρά των πραγμάτων και του χαρακτήρα τους. Για παράδειγμα, δεν θα δείξουν ότι χάσανε την δουλεία τους αλλά θα δείξουν ότι πήραν προαγωγή και γενικά θα δείξουν αυτά που ευχαριστούν εσένα να βλέπεις για να κερδίσουν likes και followers.

Περνώντας στο θέμα ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν τη  δυνατότητα να σχολιάσουν κάτω από μια φωτογραφία σου στην οποία αρκετοί από αυτούς που δεν σε ξέρουν, θα σχολιάσουν αρνητικά. Με αυτόν τον τρόπο αποκτάς ανασφάλειες τις οποίες δεν είχες προηγουμένως. Συνήθως τα αρνητικά σχόλια έχουν να κάνουν με την εξωτερική μας εμφάνιση και σιγά σιγά αρχίζει να μας ενδιαφέρει όλο και πιο πολύ το λεγόμενο ‘’body image’’ μας. Τις πιο πολλές φορές σχόλια για το σώμα κάποιου γίνονται στα κορίτσια αλλά δεν σημαίνει οτι γίνονται μόνο σε αυτά. Τα αρνητικά σχόλια γίνονται σε άτομα τα οποία είναι λίγο πιο διαφορετικά από αυτά τα οποία έχουμε συνηθίσει. Είτε τα άτομα αυτά έχουν διαφορετικό χρώμα σώματος, διαφορετικό σωματότυπο, παράξενα χαρακτηριστικά, διαφορετικό τόπο καταγωγής κτλ.

Προσωπικά δεν έχω κάποια εμπειρία σε αυτό το θέμα αλλά  έχω ακούσει από γνωστούς και από τις ειδήσεις ότι πολλοί έφηβοι έχουν φτάσει σε ακραίο σημείο με ένα αρνητικό σχόλιο αφού το παίρνουν υπερβολικά στα σοβαρά. Υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες  έφηβοι έχουν πέσει σε κατάθλιψη λόγω των αρνητικών σχολίων που έχουν δεχτεί. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και άτομα τα οποία το ξεπερνούν και δεν τους καταβάλει ψυχολογικά.

Υπάρχουν αρκετές καμπάνιες έτσι ώστε να ευαισθητοποιήσουν τους ανθρώπους και να τους αποτρέψουν στο να κάνουν τέτοιου είδους σχόλια και να παρουσιάζουν τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτά.

Ιωάννα Μπαλτζοπούλου

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...