Iστορικό του σχολείου μας

Σύντομο ιστορικό του σχολείου μας

1987  Η ιστορία του 2ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας, με την ονομασία αυτή, ξεκινάει το 1987, όταν το Γυμνάσιο Θηλέων Πτολεμαΐδας, μετονομάστηκε 2o Μεικτό Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας.

1991 Το έτος 1991 το σχολείο συστεγάζεται με το 4ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας και μια δυναμική φυσική επέμβαση, ο μεγάλος σεισμός που συγκλόνισε την περιοχή του νομού Κοζάνης το 1995, διαταράσσει αυτή τη συγκατοίκηση.

1995 Διαπιστώνεται η ανάγκη κατασκευής νέου κτιρίου. Το κτίριο είχε ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές και απαιτούσε δυναμικές επεμβάσεις. Το σχολείο (καθηγητές – μαθητές) μεταφέρεται προσωρινά και για ένα χρόνο στο κτίριο του 4ου Δημοτικού Πτολεμαΐδας με απογευματινή βάρδια. Οι εργασίες ανακατασκευής του παλαιού κτιρίου ξεκίνησαν, ενώ παράλληλα στο οικόπεδο “Παπαγεωργίου”, όπου παλαιότερα υπήρχαν οι Τεχνικές Σχολές, ξεκινά να κατασκευάζεται νέο σχολικό κτίριο. Το σχολικό συγκρότημα κτίζεται στα πρότυπα του σχεδίου “Αθηνά” με τον υψηλότερο βαθμό ασφάλειας σε περίπτωση σεισμού. Η κατασκευή του νέου διδακτηρίου ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 1999 και παραδίδεται προς χρήσιν για το σχολικό έτος 1999 – 2000.

1999 Το Δεκέμβριο του 1999 ξεκινά η επίπονη μεταφορά στο νέο κτίριο, στην οδό Γουμεράς 4, δίπλα στο παραδοσιακό κτίριο του υδραγωγείου της πόλης. Μια πανστρατιά μεταφοράς αρχίζει, – βόλευε η μικρή απόσταση του ενός χώρου με τον άλλο – και οι μαθητές εκείνης της χρονιάς σε δύο μέρες, μετέφεραν τον εξοπλισμό, τα βιβλία, θρανία, καρέκλες σαν μια ατέλειωτη σειρά εργατών – μελισσών. Το διηγούνται ακόμα σε επισκέψεις τους και νιώθουν ότι έβαλαν κι αυτοί ένα λιθαράκι στη λειτουργία του διδακτηρίου. Εκείνη την εποχή γίνεται και η μελέτη δημιουργίας ηλεκτρονικής σχολικής βιβλιοθήκης ΕΠΕΑΕΚ, η οποία υλοποιείται σε σύντομο χρονικό διάστημα και λειτούργησε κανονικά μέχρι το 2010.

2001 Ένα χρόνο μετά, το Σεπτέμβριο του 2001, με ενέργειες του τότε προϊσταμένου του 1ου Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Παναγιώτη Λεσγίδη ιδρύεται Μουσικό Σχολείο στην πόλη μας. Με τη συγκατάθεση της Διευθύντριας του 2ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας, κας Ελπίδας Κοσμίδου, συν-λειτουργεί με το νεοϊδρυθέν Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας, με τις πρώτες Γυμνασιακές τάξεις, και με μικρό αριθμό μαθητών, δηλ. Α τάξη 12 μαθητές. Διευθυντής αναλαμβάνει ο κ. Τσακμάκης Δημήτριος και Υποδιευθυντής ο κ. Σαμπαζιώτης Γεώργιος.

Δημιουργήθηκαν στους άνετους ημιυπόγειους χώρους, αίθουσες (16 studios) για ατομική διδασκαλία – καθηγητής με μαθητή – για μουσικά μαθήματα καθώς και δύο μικρές αίθουσες των 20 μαθητών, για τα μουσικά σύνολα. Γεννιέται μια ζεστή φωλιά καλλιτεχνικής δημιουργίας, προστίθεται εστιατόριο για τη σίτιση των μαθητών, προστίθενται ακόμη συστήματα εξαερισμού και θέρμανσης.

Χρόνο με το χρόνο ιδρύονταν οι επόμενες τάξεις, έτσι σε πλήρη λειτουργία το σχολείο έφτασε να λειτουργεί σε έξι χρόνια. Επομένως οι χώροι του σχολείου αδυνατούσαν να καλύψουν δύο πολυδύναμα σχολεία.

2007  Το 2007 κατασκευάζεται συμπληρωματικά άλλο ένα κομμάτι με τρεις αίθουσες δίπλα στο υπάρχον κτίριο, για να καλύψει τις ανάγκες λειτουργίας του Μουσικού Σχολείου.

2008 Το Νοέμβριο του 2008, το Μουσικό Σχολείο μεταστεγάζεται στο νεόδμητο κτίριο, στην είσοδο της πόλης, με Διευθυντή τον κ. Παπαδόπουλο Ιωάννη.

2009 Από το Σεπτέμβρη ανέλαβε Διευθυντής ο κ. Νίκου Λυμπέρης.

2017 Από το Σεπτέμβρη ανέλαβε ως διευθύντρια του σχολείου η κ. Παπαδοπούλου Δέσποινα .

2018  Από τον Οκτώβριο ανέλαβε Διευθυντής ο κ. Νίκου Λυμπέρης.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι Διευθυντές υπήρξαν ο κ. Γραΐδης Κωνσταντίνος και ο κ. Κουντουρατζόγλου, η κ. Ελπίδα Κοσμίδου, ο κ. Νίκου Λυμπέρης, η κ. Παπαδοπούλου Δέσποινα και ο κ. Παπαστέργιος Αντώνιος.

Μπορείτε να δείτε από το διαδίκτυο την τοποθεσία του 2ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας, στην οδό Μονής Γουμεράς 4,  χάρτης.