Οι μαθητές μιλάνε για το bullying

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η επικοινωνία και η συνεργασία μεταξύ μαθητών/τριών συχνά είναι περιορισμένη, ενώ κάποιες φορές διαπιστώνονται συγκρούσεις και φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού. Για να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω προβλήματα κρίθηκε αναγκαία η πραγματοποίηση δράσης για τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου με στόχο να ενισχυθούν οι θετικές συμπεριφορές και να περιοριστούν τα φαινόμενα σχολικής βίας.

 Μετά την υλοποίηση της δράσης οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου παρουσίασαν το υλικό που δημιούργησαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου δίνοντας τη δυνατότητα σε μαθητές και άλλων τάξεων, αφού παρακολουθήσουν την προσπάθειά τους να προβληματιστούν για το θέμα του σχολικού εκφοβισμού.

     

Στην ίδια πλαίσια της ίδιας εκδήλωσης παρουσιάστηκε και το ραπ τραγούδι που συνέθεσαν οι μαθητές του Α1. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού οι μαθητές και οι μαθήτριες αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα ραπ τραγούδι αφιερωμένο σε αυτή τη μέρα! Επιλέχθηκε το είδος μουσικής ραπ καθώς είναι αρκετά προσιτό στις ηλικίες των παιδιών του γυμνασίου. Αρχικά, συζήτησαν σχετικά με τον όρος του σχολικού εκφοβισμού και στη συνέχεια εντόπισαν λέξεις κλειδιά ώστε σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο να προκύψει η συγγραφή των στίχων του τραγουδιού. Έπειτα, συνέδεσαν τους στίχους όλων των μαθητών και επέλεξαν ένα μουσικό κομμάτι χωρίς πνευματικά δικαιώματα (creative common) ώστε να δημιουργηθεί το δικό τους ραπ τραγούδι. Τόσο η σύνδεση όσο και η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος της μουσικής αγωγής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...