Διδακτική επίσκεψη στο ΙΔΕΠ/ΕΚΕΤΑ Πτολεμαΐδας

    Την Πέμπτη 26/10/2013 οι μαθητές/τριες  της  Γ΄ Γυμνασίου συνοδευόμενοι από ομάδα εκπαιδευτικών του σχολείου μας επισκεφτήκαν   το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

    Πρόκειται για το παράρτημα του  ΕΚΕΤΑ Θεσσαλονίκης  που  αποτελεί κορυφαίο ερευνητικό κέντρο στη χώρα καταλαμβάνοντας την 1η θέση στην Ελλάδα και την 12η θέση των διακεκριμένων ερευνητικών οργανισμών της Ευρώπης, όσον αφορά στην προσέλκυση χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα.

    Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των  μαθημάτων  της Τεχνολογίας (έρευνα και πειραματισμός) και του εργαστηρίου δεξιοτήτων ΣΕΠ.   Αρχικά, οι μαθητές/τριες  ενημερωθήκαν για τις νέες τεχνολογίες στον τομέα των κατασκευών, όπως η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης καθώς και στον τομέα της πληροφορικής όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Ενώ μέσω οπτικοακουστικού υλικού  πληροφορηθήκαν για την Ίδρυση και Ανάπτυξη ενός Κόμβου Καινοτομίας Η2 και Πράσινων Ενεργειακών Τεχνολογιών στη Δυτική Μακεδονία.

    Ακολούθως, οι μαθητές/τριες , κατά την ξενάγηση  στους εργαστηριακούς χώρος του Ινστιτούτου,  ενημερώθηκαν  από ειδικούς τεχνικούς επιστήμονες του Ινστιτούτου για τις νέες τεχνολογίες και τον εργαστηριακό εξοπλισμό στους τομείς των αναλύσεων καυσίμου, τέφρας και αξιοποίησης υγρών αποβλήτων. Τέλος  περιηγηθήκαν  στις πιλοτικές μονάδες του εργαστηρίου όπως στην μονάδα παραγωγής βιοαερίου και στην μονάδα δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα.

Οι ερευνητές που μας φιλοξένησαν και μας ενημέρωσαν για το ερευνητικό τους έργο ήταν οι:

Κος Αναστάσιος Τσίμπλινας – Ηλεκτρονικός Μηχανικός

Κα  Ειρήνη Μακρυγιάννη – Χημικός

Κος Παναγιώτης Αμάραντος – Χημικός μηχανικός

Κος Απόστολος Μιχόπουλος – Χημικός

Κος Αριστοτέλης Τριανταφυλλίδης – Χημικός μηχανικός

Κος Προκόπης Στογιάννης – Χημικός μηχανικός

Κα Ευτυχία Χατζημανώλη – Γεωπόνος

 

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου που οργάνωσαν και συνόδευσαν τους μαθητές ήταν  οι : κα. Γ. Γεωργιάδου, κος Γ. Κόκκινος , κα. Σ. Παπαγεωργιάδου και η υποδιευθύντρια του σχολείου κα. Μ Παππά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...